Bijstandsgerechtigden met wisselende inkomsten moeten maandelijks hun inkomsten doorgeven aan de gemeente. In de gemeente Zoetermeer verliep dat proces tot voor kort op papier. Lost Lemon heeft dit proces, samen met de gemeente, volledig gedigitaliseerd.

Hoe het doorgeven van inkomsten werkt

Aan het begin van iedere maand vraagt MensCentraal (de regie-applicatie van Lost Lemon) automatisch de lijst met inwoners op die een inkomstenverklaring moeten inleveren. Die lijst wordt opgehaald uit de gemeentelijke applicatie. Automatisch wordt in het inwonerportaal (Mijn GemeentePortaal) een vragenlijst op naam klaargezet, zodat de inwoner zijn inkomsten kan doorgeven. Dit doet hij door het loonstrookje te uploaden, waarna de inkomensconsulent, na controle, de uitkering betaalbaar kan stellen.

Tevreden gemeente

Inmiddels heeft de gemeente Zoetermeer meerdere maanden achtereen succesvol deze inkomsten volledig automatisch opgevraagd. Dat doet ze bij haar inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen en wisselende inkomsten hebben.

Odette Neyndorff, projectleider/kwaliteitsmedewerker van de gemeente Zoetermeer, is tevreden: “Na jaren van papieren dienstverlening bieden we onze inwoners met behulp van het inwonerportaal van Lost Lemon eindelijk de mogelijkheid om hun inkomsten digitaal door te geven. Een stuk sneller en makkelijker. En dit is pas de eerste stap. Ons uitgangspunt is digitaal waar het kan, persoonlijk waar nodig. En dat betekent dat we nog een hoop van onze processen naar het jaar 2022 moeten brengen. Maar dat gaat helemaal goedkomen!”

Wordt vervolgd

Ook bij die upgrade gaat Lost Lemon de gemeente Zoetermeer helpen. Wij zijn al aan de slag met het digitaliseren van de processen voor heronderzoek bijstand, aanvraag levensonderhoud en bijzondere bijstand.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze regie-applicatie MensCentraal? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Mijn GemeentePortaal? Of wil je weten wat Lost Lemon voor jouw organisatie kan betekenen? We horen het graag! Neem hiervoor contact met ons op, dan hoor je snel van ons.