Vernieuwde vormgeving MensCentraal vergroot gebruikersgemak

Vanaf 15 januari 2016 maken gebruikers van MensCentraal kennis met de nieuwe vormgeving. Deze vormgeving is moderner, rustiger en zorgt dat de gebruiker direct de inhoud ziet. Vanaf 16 november kunnen gebruikers al wennen aan de veranderingen op de pre-productie omgeving.

Hoe beinvloeden we het gebruik met vormgeving?

Matthijs Rouw, Interaction Designer bij Lost Lemon, vindt het belangrijk dat gebruikers zonder afleiding kijken naar de informatie op het scherm. Hij let bij het ontwerpen op een viertal punten.

  1. Als je door je oogharen naar een scherm kijkt, wat krijgt er dan aandacht? En zijn dit ook de vlakken, kleuren en woorden die aandacht moeten krijgen? Of leidt de vormgeving juist af van de informatie waar het om gaat?
  2. Ziet een klikbare link of button er uit alsof je er op kunt klikken en ziet dat er consistent anders uit dan niet-klikbare elementen?
  3. Is het voor gebruikers duidelijk waar in MensCentraal ze zijn? Zijn ze op de home pagina of juist in een specifieke klantpagina? Gebruikers moeten dit in een split-second kunnen zien en daarbij niet hoeven te zoeken.
  4. Voeg genoeg lege ruimtes (“White-space” in vakjargon) toe om zo duidelijk de blokken helder te tonen en van elkaar te scheiden. Gebruikers kunnen zo snel het scherm scannen op zoek naar het bewuste blok.

De vormgeving van MensCentraal was al een tijd niet meer vernieuwd. Dit bood Matthijs de gelegenheid om MensCentraal in een moderner jasje te steken. En tegelijkertijd gebruikers meer gemak in het gebruik te bieden. Zo is het lettertype groter, zijn de iconen duidelijker en is de klantinformatiepagina sneller te scannen op informatie door de rustigere opmaak.

Voorbeelden van aanpassingen (plaatje boven/links is nu, plaatje onder/rechts is nieuw)

  • Zie in een oogopslag waar je bent.(Titel bovenaan midden in plaats van rechtsboven in menubalk):

  • Gebruik van White-space en minder drukke tabel lijnen:

  • Duidelijke vormgeving voor knoppen(Verschil tussen annuleren en opslaan, knop voor voorinvullen uit DKD):

U bent hier