MensCentraal gemeenten klaar voor nieuwe standaard berichten CORV, iWmo en iJw

Vanaf 1 januari 2016 is MensCentraal gereed om de nieuwe versie van berichten te verzenden en te ontvangen. Leveranciers hebben nog ruimte gekregen tot 1 april 2016 voor de overgang. Om extra werk voor gemeenten te beperken, is MensCentraal direct per 1 januari 2016 gereed voor versie 2.0 van iWmo, iJW en CORV.  Gemeenten die met hun systemen nog niet kunnen werken met de nieuwste berichtenversies, moeten conversieslagen maken. Voor MensCentraal gemeenten is dit extra werk nu niet nodig.
 
Wat is impact van de nieuwe berichten standaarden rondom CORV?
  • Verzoeken tot onderzoek (VTO): Vanaf de nieuwe release is een nieuwe lijst met jeugdzorgrollen (van betrokkenen bij VTO's, zorgmeldingen e.d.) opgesteld. Veel van de oude rolbenamingen zijn vervallen, enkele nieuwe zijn daarvoor in de plaats gekomen.
  • Jeugdbescherming: Bij het indienen van een VTO mag maximaal 8 Mb aan documenten meegestuurd worden. (Dit was 10 Mb). Voortaan worden ook vanuit de RvdK n.a.v. een VTO of een ambtshalve onderzoek beschikkingen van de Rechtbank als notificaties ontvangen.
  • Jeugdreclassering en vrijwillige toezicht en beperking (TenB): Zodra u overgaat op de nieuwe release ontvangt u notificaties over overeengekomen vrijwillige TenB van de RvdK. U ontvangt al de notificaties over opgelegde jeugdreclassering. Dit is dus een aanvullend bericht.
 
Wat is verbeterd in de iWmo en iJw?
  • De nieuwe informatiestandaarden waarbinnen berichten worden uitgewisseld, zijn technisch en functioneel een verbeterde versie van iWmo en iJw 1.0. Bovendien zijn iWmo en iJw 2.0 aangepast aan de nieuwe taken die gemeenten en zorgaanbieders hebben binnen het sociaal domein.
  • De omvang van een product bestond in versie 1.0 uit de rubrieken ‘volume’ en ‘eenheid’. In versie 2.0 wordt de rubriek ‘frequentie’ toegevoegd. Dus of de zorg dagelijks, wekelijks of maandelijks ontvangen wordt.
  • Nieuw zijn de berichtensets ‘Verzoek om Toewijzing + retourbericht’: de WMO315/WMO316 (iWmo 2.0) en JW315/JW316 (iJw 2.0). Met de berichten kunnen zorgaanbieders aan gemeenten laten weten dat voor een cliënt een zorgtraject begint. Daarnaast is het in de 2.0-standaarden mogelijk om het declaratiebericht te gebruiken als factuur: hiervoor dienen de WMO303F en JW303F.
 
Meer informatie?
Kijk op de website van de VNG voor alle informatie over berichten of neem contact op met uw gemeentecoach MensCentraal.
 
 

U bent hier